2018. május 30., szerda

Dr. Völgyesi Ferenc - Férfi lélek - női lélek I-II. - Jelenlegi ára: 15 000 Ft


ELŐSZÓ
Megfejthetetlennek látszó, rejtélyes, de annál jelentőségteljesebb kérdésekkel találtuk szemközt magunkat, immár több mint három évtizeddel ezelőtt:  
Melyek az előfeltételei a hipnotizálhatóságnak, a szuggesztibilitásnak, s általában a befolyásolhatóságnak? Mik a hipnofilitás, valamint általában a szuggesztibilitás egyéni különbségeinek az „ okai"? Min múlik az, hogy az egyik egyén általában vagy pillanatnyilag ilyen vagy olyan módon igen könnyen befolyásolható s velük látszólag ellentétben más egyenek első pillanatokban alig, vagy talán egyáltalán nem volnának befolyásolhatók? E kérdések érthetően izgatók voltak, hiszen minduntalan tapasztaltuk, sőt napjainkban immár hallunk és olvasunk is min többet afelől, hogy a hipnózis, de még inkább a szuggesztív jelenségek át- és átszövik nem csupán a történelmi jelenségeket, de a mindennapi élet minden vonatkozását is, úgyszólván születéstől a halálig!
FÜLSZÖVEG
Már a legrégibb kínai, tibeti, perzsa stb. bölcseletben, ill. világszemléletben is előkelő hely jutott annak az ősrégi felismerésnek, hogy mindennek, ami a természetben található, csakis mint egymás ellentéte, egyben kiegészítője van létjogosultsága, csakis így állhat meg és maradhat fenn. - Az egyik oldalon a yang, az örök megtermékenyítő, elhatározó, befolyásoló (aktív); a másik oldalon a yin, az örök megtermékenyülő, alárendelő, befogadó (passzív) lényeg alapján teljesíti hivatását.
Azokat az ellentétpárokat, egybetartozó ellentéteket, melyek csakis így, mint egymás kiegészítői tudnak fennállni és fennmaradni, nevezte a kínai bölcselet yang-yin-nek, a tibeti yab-yum-nak és a japán yo-in-nek. Ilyen örök ellentétpárok pl. a Nap és a Hold, az Ég és a Föld, a világosság és a sötétség, a kemény és a lágy, a hideg és a meleg, stb. stb. és a fejlődés végső fokán: a férfi és a nő.
Keleten mintegy négyezer évre visszamenően találhatunk kőbevésett, faragott és írott, de mindig misztikus-mágikus kifejezési formákat, amelyek mind az emberben, mind a természetben a yang-yin elvet szimbolizálják.
Völgyesi dr. hatalmas és úttörő munkára vállalkozott, amikor kiterjedt szakirodalmi munkássága eddig leghatalmasabb alkotásaként orvosi szempontból első ízben ismerteti a magyar szakirodalomban az egész világmindenségben feltalálható örök kétneműség: a yang-yin, a "világszerelem" bölcseletét és évezredekre visszatekintő művészeti alkotásait.
Szerző ebből a tanból elsősorban az örök emberi-lelki vonásokat hangsúlyozza ki. Állítja, hogy diagnosztikai szempontból talán a biológiai nemiségnél is fontosabb az ennél magasabb rendű lelki-nemiség, a lélekalkat nőies (passzív-hisztériás), ill. férfias (aktív-neuraszténiás) beállítottsága, mert hiszen ezek előbbieknél döntőbben befolyásolják - egyebek között - az egyes egyének szuggesztibilitását, ill. hipnotizálhatóságát és így a lelki gyógymódok megválasztását és azok hatékonyságát.
Gyakorlati szempontból is hézagpótló ez a mű, amennyiben egészen újszerű karakterológiát, ill, tipológiát állít fel a lelki-nemiség és ennek ismérvei alapján.
Külön kell megemlékeznünk e kétkötetes mű egyedülálló képanyagáról. Nyolc egészoldalas, részben hatszínnyomású képtábla a keleti yang-yin ábrázolóművészetnek legreprezentánsabb és markánsabb alkotásait mutatja be; 112 műmellékletoldalon elhelyezett 306 fényképillusztrációja és kereken 100 szövegközötti ábrája nagyobb részben ugyancsak Kelet idevágó képzőművészeti alkotásait ismerteti, míg másik jelentős hányada az európai karakterológiai és tipológiai irányoknak a szövegben bőségesen tárgyalt párhuzamba-, ill. szembeállításához szolgáltat a kérdés megértését és az abban való elmélyülést nagyban elősegítő képanyagot
Nem dohos, nem büdös.
A képen/képeken látható tétel kerül mindig eladásra. A termék meglétéről kérem érdeklődjön, mert máshol is hirdetem őket.  Kivétel az aukción levő tételek!  
Posta az adott postai díjszabások szerint alakul. Fizetés magyar bankszámlára és paypalra is lehetséges.
Kérem nézzen szét a többi feltöltéseim között is. Sok ritka és érdekes katonai és polgári tétel kerül fel/ került fel. Mint képeslap, mint dokumentum és egyéb tárgy formájában.
Ha bármi kérdése van, ne tartsa magában. Kérdezzen.
Ha valamelyik tétel érdekli és lenne rá egy korrekt ajánlata mert sokalja az árát. Ne tartsa magába. Hátha közös nevezőre jutunk.
Köszönöm, hogy elolvasta és körülnézett nálam

Jelenlegi ára: 15 000 Ft
Az aukció vége: 2018-06-20 00:06 .