2020. november 29., vasárnap

Leo Kessler: Kommando - Jelenlegi ára: 1 700 Ft

Alcím:  A Brandenburg-zászlóaljtól a Jagdkommandóig – Német irreguláris csapatok tevékenysége a II. világháborúban
Kiadás:  Hajja és Fiai, Debrecen, 1998
Annyit írtak már a brit különleges alakulatokról, melyekkel Churchill "lángba akarta borítani" Európát, hogy nem sokan tudják, valójában a németek voltak az elsők az irreguláris hadviselés II. világháborús történetében.
Két nappal a háború kitörése előtt lengyeleknek álcázott német kommandósok foglaltál el a határ stratégiailag fontos pontjait. Az elkövetkező három évben Canaris tengernagy emberei, a brandenburgiak - a különleges alakulat mér akkor létezett, mikor a brit vagy amerikai kommandók felállítását még nem is tervezték - jelentős szerepet játszottak Hitler hadműveleteiben. Ők foglalták el a kulcsfontosságú Meuse-hidakat 1940-ben, átkeltek az afrikai sivatagon, hogy fellázítsák az egyiptomi hadsereget az angolok ellen, szabotálták a dél-afrikai gyémántbányák termelését, támogatták az IRA-t és a walesi nacionalistákat.
Canaris kegyvesztetté válásával egy időben új kommandóparancsnok tűnt fel: a Jagdkommando "vezére", Otto Skorzeny, aki kiszabadította az olasz diktátort, Mussolinit, s elrabolta a magyar kormányzó, Horthy Miklós fiát.
Leo Kessler sodró lendületű, izgalmas írásában a német különleges alakulatok legfontosabb akcióinak történetét mutatja be. Bár azok, akikről a történet szól, a vesztes oldalon harcoltak, Kessler kellő tisztelettel adózik bátorságuk és hűségük előtt: hiszen tovább harcoltak hazájukért, még akkor is, amikor tudták, minden elveszett.
Leo Kessler írói álnéven Charles Whiting számos háborús regény szerzője. A 20. század hadtörténete sorozatban eddig két könyve jelent meg, a Skorzeny és a Werwolf.
A képeken látható állapotban.


Jelenlegi ára: 1 700 Ft
Az aukció vége: 2020-11-30 02:55 .