2018. december 3., hétfő

FRISSEN SZEDETT VEGYSZERMENTES BIO NASPOLYA SAJÁT TERMÉS 700 ft/kg BP.-EN - Jelenlegi ára: 700 Ft


EBBEN AZ AUKCIÓBAN
SAJÁT KERTÜNKBEN FRISSEN SZEDETT
VEGYSZERMENTES BIO
NASPOLYÁT
KÍNÁLOK ELADÁSRA
Az ár 1 kg-ra értendő
Napjainkban a naspolya újra egyre nagyobb népszerűségnek örvend, miután már kezdett eltűnni a köztudatból.
Pedig nagyanyáink nem hiába kedvelték, hiszen ez a gyümölcs ősz végére lesz igazán finom, így ekkor is lehet frissen fogyasztani.
Nem éppen szépségéről híres
Kinézetre olyasmi, mintha egy szebb alma megrohadt volna a fán. Barnás héja és éretten puha húsa ezt az érzést erősíti, de az illata messze nem emlékeztet a romláséra.
 A leszedett naspolyát egy jól szellőző helyen kell tárolni, amíg a héja elvékonyodik, még jobban megbarnul és a belseje egy kissé szottyos lesz.
Tehát ez az a pont, amikor a naspolya veszít: csúnya, érlelni kell, és még szottyos is a belseje.
Nem éppen az, amit megszokhattunk a boltok polcain, hiszen nem „ mosolygós”.
Az íze azonban nem hasonlítható semmihez.
A fanyar és az édes keveredése egészen különleges, ráadásul egészségügyi szempontból sem elhanyagolható.
Száz grammjában 12 mg C-vitamin van, ezzel pedig ráver a legtöbb almafélére.
Mit kezdjünk vele
Tehát adott egy csúnya és fura állagú gyümölcs.
Fogyasztható magában is, de ekkor egy kissé drakulaszerű eljárás az ajánlott: a gyümölcs finom húsát ki kell szívogatni a héja alól.
Felvágni is fel lehet, de állaga miatt a vámpírista eljárás az ajánlott.
A magok - ha vannak – élvezhetetlenek a héjjal együtt, így azok mehetnek a komposztra.
Ha nem nyersen fogyasztja, akkor lekvárnak, zselének, szörpnek is kitűnő, ráadásul könnyű is vele dolgozni, magas pektintartalmának köszönhetően.
Lekvár
Elkészítéséhez nem kell más, csak 2 kiló naspolya és 40 dkg cukor. A megmosott gyümölcsöt fél liter vízzel tegye fel főni. 15-20 perc alatt a naspolyák teljesen szétfőnek, amire rá lehet segíteni egy fakanállal, nyomkodással. Ezután át kell szűrni a masszát, hogy a magok és a héj ne kerüljön bele a lekvárba. A gyümölcspép mehet vissza az edénybe, majd adja hozzá a cukrot, főzze fel, végül 10 perc forralás után töltse egy üvegekbe.
Sült naspolya
Ehhez mindenképpen érdemes magnélküli változatot használni. Szüksége lesz még a következőkre:
8 naspolya
2 ek méz
5 dkg vaj
1 citrom
2 ek darált dió
Fahéj
A megmosott gyümölcsöknek a tetejét le kell vágni. A citrom levét és reszelt héját keverje össze a fahéjjal, vajjal, mézzel és a dióval, majd a masszával kenje meg a naspolyákat.
170 fokos sütőben, kevés vizet aláöntve nagyjából 30 perc alatt süsse készre.
A végén a gyümölcsöket könnyen ki lehet kanalazni, és ez a mennyiség nagyjából 4 embernek elég is desszert gyanánt.
Személyesen kizárólag előre egyeztetett időpontban Budapesten a XX. kerületben a lakásomon vehető át, vagy postázom.    Számlaszámomat
a Vatera a vásárlási értesítőben sikeres licit után elküldi a vevőnek, kérem ott visszakeresni utalás előtt.    Több termék vásárlása esetén a postaköltség nem adódik össze, több termék vásárlása esetén érdeklődjön, a súlytól függ, 3 kg-ig biztosan nem változik.    Kérdésekre szívesen válaszolok!   Köszönöm az érdeklődést!     
Mentés

Jelenlegi ára: 700 Ft
Az aukció vége: 2018-12-24 11:43 .